Hosszabb távon is megvédi a munkahelyeket a bértámogatási program

„A koronavírus-járvány miatt elindított munkahelyvédelmi bértámogatásban részesülők túlnyomó többségének nemcsak a csökkentett munkaidős foglalkoztatáshoz biztosított állami támogatás kifizetésének idejére, hanem jóval azon túl is sikerült megőrizni a munkahelyét” – mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte, a programban résztvevő közel 200 ezer munkavállaló mindössze 2,46 százalékát, kevesebb 5 ezer főt tartottak nyilván regisztrált álláskeresőként november végén.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései közül az egyik legnagyobb horderejű a munkahelyvédelmi bértámogatás bevezetése volt. A program sikeresen ellentételezte a vállalkozások átmeneti rendelésállomány-csökkenésének következményeit, megvédve ezzel közel 200 ezer magyar munkavállaló állását, kenyérkeresetét.

A vírusválság első hullámának káros következményeit a kormány komplex intézkedésekkel mérsékelte. Az ITM a Gazdaságvédelmi Akciótervben meghirdetett háromféle bértámogatással összesen mintegy 280 ezer munkavállalón segített. A bértámogatások és egyéb intézkedések (adó- és járulékcsökkentés, hitelmoratórium, beruházás-ösztönző és hitelprogramok stb.) összesen 1,4 millió munkavállaló kilátásait, lehetőségeit javították.

Az akcióterv intézkedései a 2010 utáni időszak eredményeire építve nagymértékben segítették a magyar gazdaság kilábalását a koronavírus-járvány első hullámából. Magyarország továbbra is az Európai Unió azon tagállamai közé tartozik, ahol az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség. A regisztrált álláskeresők száma öt hónapja folyamatosan csökken.

Bodó Sándor hozzátette, a kormány a tavaszi intézkedések után ősszel új munkahelyvédelmi intézkedéseket hozott, ezúttal célzott segítségnyújtással. Az ágazati bértámogatás a járvány miatt a legnehezebb helyzetbe került szektorok – elsősorban a turizmus és a vendéglátás – cégeinek talpon maradásához járul hozzá. E vállalkozások december 11-ig igényelhetik a munkavállalónként a minimálbér másfélszeresét jelentő támogatást, amelyet december elejéig több mint 20 ezer munkahely megtartásához kérelmeztek.

Forrás: ITM


Rendezvénynaptár

December 2021
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó