KLÍMAVÉDELEM – Felelősségünk a klímaváltozással szemben

Egyéni és társadalmi felelősségünk a klímaváltozással szemben. Te miért vagy felelős?

A zöldgazdaság sorozatunkat részeként egy fontos bejelentésről adunk hírt. A nyilvánosságra hozott tények alátámasztják a zöldgazdaság fontosságát és kiemelt szerepét. 2021. augusztus 9-én jelent meg az ENSZ szervezete az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) jelentése, melyben 14000 tudományos anyag alapján összegzik a klíma állapotot. A jövőt nagyon drasztikusnak látják. Kimondták, hogy a globális felmelegedés egyértelműen az emberi tevékenységgel függ össze. Minden egyes embernek felelőssége van a Föld további sorsával kapcsolatban. Csak előre lehet néznünk. A múltat már feltártuk, ezt felhasználva tudunk előre lépni, de már tudatosan. A gazdasági, politikai, hatalmi szempontoknak nem szabad ezt befolyásolni. Saját életterüket is gátolják azok, akik így gondolkodnak.


Tények a jelenben

Az 1850 – 1900 közötti időszakhoz képest a Föld felszíni hőmérséklete 1,1 OC-kal nőtt. Az elmúlt öt évben volt a legmelegebb. A folyamatok nem fokozatosak, hanem gyorsulnak. A 2015-ös párizsi klíma egyezményen a tagországok max. 1,5 oC-ban maximalizálták a változást. Azt most érezzük, hogy mit okoz az 1,1 oC-os változás. Katasztrófák vannak az EU-ban is. Jégkár, viharkár, hőhullámok, villám árvizek, tornádók, a halálozási szám 15%-kal nő a hőhullámos időszakban. Megtörténhet, hogy a magasabb hegységekből eltűnnek a gleccserek és a hó, a tengerszint akár 0,5 - 1 m-t is emelkedhet. Ha a Golf-áramlat leáll, akkor ezek a hatások tovább fokozódnak. Az 1,5 oC-os célt el kell érni, mely nem könnyű. Nem szabad megvárni azokat a fordulópontokat, amelyeket már nem lehet visszafordítani. A világunk nagyon változik. Nem az a természeti kép van, ami 30-40 éve, csökken a természeti gazdagság, zsugorodnak az élőhelyek, ez pedig csak gyorsulni fog. Ha az emberi tevékenység nem tud megváltozni, akkor becslések alapján akár 2-3 oC-os emelkedés is felléphet. Ennek hatása katasztrofális. Nem maga a hőmérséklet emelkedés, ami káros, hanem azok a hatások, amelyek ezek miatt következnek be. Ez hatással van a teljes folyamatra.

A változás szemléletes. Nézzünk meg képekben 41 év különbséggel egy nyári nap átlaghőmérsékletét, mindkettőt július 14-re vonatkoztatva.

maxhomerseklet
antarktiszmaxhomerseklet


2000 óta indult el a klímaváltozásra való figyelem felhívás igazán, de mi csak 20 év múlva kezdjük csak ezt elhinni, amikor már lehet, hogy késő. Az IPCC jelentés szerint egyértelmű, hogy az ember az okozó. Ez mindenki felelőssége, ezért az egyén változásán át kollektív társadalmi változás is szükséges. A klímaváltozást csak akkor tudjuk megállítani, ha elhisszük, hogy tehetünk érte és ezt minden egyén a saját felelősségének is érzi. Egyénként nem szabad azt mondogatni, hogy mit tehetek én a 8 milliárd emberből 1 emberként a klímaváltozás ellen. A változásra való képesség elfogadásának vírusával kell megfertőzni azoknak másokat, akik nem látják, hogy mi a valóság. A jövőnkért csak ma tehetünk, de ezt egyenként kell megtennünk. A politikai és a gazdasági szervezetek vezetőinek hatalmas szerepük és felelősségük van, hogy mit képviselnek és példaként mit mutatnak az egyének felé. Az egyéneknek pedig befogadónak kell lenni és elfogadni azt a tényt, hogy igenis lehet egy emberként tenni a klímaváltozás ellen.

Át kell alakítanunk az életünket, új szokásokat kell felvennünk az egyéni fogyasztási szokásainkban, a hivatásunkban, közlekedésben, táplálkozásunkban, pihenésben. Ennek módjáról a következő hetekben írunk.


Forrás:
elte.hu
www.co2.earth/daily-co2
greenfo.hu
greenpeace.org
https://ec.europa.eu/
https://climatereanalyzer.org/


Szerkesztő
Tan Attila
környezetvédelmi szakértő

 


Rendezvénynaptár

May 2022
M T W T F S S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó