MOHU – A szelektív hulladékgyűjtésről és a REpontokról

A szelektív hulladékgyűjtést és a hulladékvisszaváltó REpontokat népszerűsíti a MOHU. A hulladékgyűjtő és visszaváltó automatákat januártól országszerte elkezdték felállítani. Az új rendszert fokozatosan vezetik be, a gyártók június 30-ig kaptak haladékot. Eddig az időpontig még forgalomba hozhatóak olyan csomagolások, amelyek nem visszaválthatóak. Az új hulladékvisszaváltó és -gyűjtő rendszer már több országban sikerrel működik és akár 90 százalékos visszaváltási arány is elérhető általa.

 

Azt a palackot lehet majd visszaváltani, amiért kifizették a vásárlók az 50 forintos visszaváltási díjat, és amin megtalálható a visszaváltási logó. A nem visszaváltható palackokat, üvegeket, aludobozokat ugyanúgy, ahogy korábban, a szelektívbe kell dobni.

A MOHU sajtóanyaga szerint a 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiségeknél kötelező, hogy működjön ilyen visszaváltó automata, de a rendszerhez bárki csatlakozhat még, legyen szó boltról vagy akár vendéglátó helyiségről is. Regisztrálni a MOHU Partner Portálján lehet. A REpont rendszerhez csatlakozó üzleteknek a MOHU kezelési díjat fizet, de a legfontosabb előny az, hogy a csatlakozás forgalomnövekedést eredményez, hiszen nemzetközi tapasztalatok szerint a vásárlók oda viszik vissza a palackot, ahol megvették azt, valamint ott is vásárolják le a visszaváltásért kapott díjat.

Január óta 1600 helyen 2000 automatát telepített a MOHU és ez a szám folyamatosan nő.

A kisebb boltokat a házhoz menő REpont rendszer érinti. Ebben az esetben a kisboltba nem telepít automatát a MOHU, hanem a boltos egy applikációval visszaváltja és összegyűjti a beérkezett csomagolásokat, amiket a MOHU mobil visszaváltó autói rendszeresen elszállítanak. Csatlakozni a kézi visszaváltási rendszerhez szintén a MOHU Partner Portálján keresztül lehet.

 

repontuveg
 

A visszaváltási rendszer célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben hasznosítsák újra a Magyarországon forgalomba hozott italcsomagolásokat. Az Európai Unió előírása, hogy ezt a rendszert be kell vezetni, és már több országban sikeresen működik.

Forrás és kép: MTI

 


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2