ZÖLDGAZDASÁG, mint a kitörés egyik útja

A túlfogyasztás hosszú távon a civilizáció végét eredményezi. Az odavezető út pedig keserves, válságokban, természeti katasztrófákban bővelkedő. Soha nem késő más megvilágításba helyezni a folyamatokat – véli Tan Attila környezetvédelmi és klímavédelmi szakértő.

 

- A túlfogyasztás korában, illetve a pandémia okozta energiaválság idején mentőöv lehet a zöldgazdaság?

A válasz egyszerű: IGEN! Példa rá, hogy a természetben megtalálható minden szabad alkotó elem alapvetően az energia felhasználásának minimalizálásra törekszik. Ezek az elemek nem gondolkodnak, tehát csak annyi energiát használnak fel, amennyire szükségük van. Mi, emberek gondolkodunk és így valósítjuk meg az elképzeléseinket. Ezzel nincs gond, ha éppen annyit valósítunk meg, mint amennyi a megélhetésünkhöz szükséges, de az ember nem ilyen.

Az ember túlfogyaszt és többletet termel. Ez vezet ahhoz,

hogy feleslegesen használunk energiákat olyan célokra vagy olyan mértékben,

amelyekre nincs igazán szükségünk.

Ez nem azt jelenti, hogy nem kell új rendszereket, eszközöket feltalálni és használni! A zöldgazdaság törekszik az adott korszakban megvalósítható minimális és észszerű energiafelhasználásra, mégpedig úgy, hogy a környezetet nem károsítja és nem aknázza ki káros mértékben. A zöldgazdasághoz vezető út egyik lépcsője az energiaminimumra való törekvés elvének megvalósítása és fenntartása. Az energiaválság oka pedig a gondolkodó és önmegvalósító ember túlfogyasztása. Ezt kell tehát megszüntetni, és akkor az energiafelhasználás is a helyére áll. A múlt tükre egyszerű: azok a civilizációk, amelyek túlfogyasztottak, már mind eltűntek.

- Milyen zöld alternatívák tehetik versenyképessé a vállalkozásokat?

A zöldgazdaság alapelve, hogy a működés során nem károsítja a természeti és épített környezetet. Ezt úgy éri el, hogy egy termék vagy szolgáltatás fejlesztése, tervezése, gyártása, szállítása, raktározás, használata, javítása során és hulladékká válása után sem károsítja vagy szennyezi a környezetet. Jelenleg még kevés olyan technológia van, amely által képes egy termék a környezet károsítása nélkül működni. Ezek kifejlesztésével tehát új módszerekre, okos, hatékony, környezetbarát technológiákra van szükség. Ilyen termékek, szolgáltatások fejlesztésével óriási lehetőségük van a mai vállalkozásoknak a piacra ugrani és ott gyorsan sikert elérni. A jelenlegi éghajlatváltozás üvölt, hogy az emberiségnek lépnie kell. Kimondható, hogy soha nem volt még ekkora fejlesztési igény a világban, mint most. Olyan megoldásokra van szükség, melyek jelenleg még ismeretlenek, vagy gyors továbbfejlesztésre várnak. Aki most a zöldgazdaságba fekteti az energiáit és ott sikeresen lép piacra, hatalmas versenyelőnyre tesz szert. Hazánk az új fejlesztésekben mindig is elől járt, ezért itt a lehetőség a globális piacra lépéshez. Mivel Magyarország a klímaváltozás által az egyik legjobban érintett égövben van, nagy változások várhatók 30-70 éven belül, ezért saját magunknak is gondoskodnunk kell az új és változó éghajlathoz való alkalmazkodásunkról.

Ne várjuk az új megoldásokat más országokból,

hanem fejlesszük ki azt mi magunk, és mi áruljuk azt globális szinten!

Ötleteket és új megoldásokat adhatunk a világnak ipari, mezőgazdasági, IT, közlekedési, élelmiszeripari, egészségügyi, építőipari és szolgáltatói ágazatokban egyaránt. Ehhez egy belső összefogásra is szükség van.

- Fenntarthatóság és fejlődés. Nem paradoxon? Hogyan lehet ezt feloldani úgy, hogy haladás is legyen, de ne pusztuljon tovább a világ?

Az előre haladott klímaváltozás korszakában a fenntartható fejlődés már olyan feltétel, mint az élethez a víz. A fejlődési képességét az ember már bemutatta, és most látjuk, hová vezet az átgondolatlanság.  Ezt a fogyasztás szemléletű gazdasági modellt le kell állítani. Mi tehát a célja egy fenntartható életnek, melynek velejárója a fejlődés is? Ezek a következők: hosszútávó biztonság, kiszámíthatóság, béke, egészség és szeretet. Alapvető, hogy az ember ezeket az értékeket szeretné biztosítani magának és családjának. Egyesek félnek, hogy ezt nem érik el, ezért pénzzel akarják ezt megvalósítani, mely a fogyasztásközpontú gazdasághoz vezet. A fenntartható fejlődés tehát a túlfogyasztás megszüntetése, mely akkor jön létre, ha éppen annyit termelünk, amennyire szükségünk van. További szempont, hogy a termelés módja nem okoz kárt a természeti és az épített környezetben. Ennek a szellemiségnek a befogadásához nagyot kell változnia a világnak. Ezt viszont az egyének változásával lehet csak elérni.

 

Forrás: TOP 100 – Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2021


Rendezvénynaptár

February 2023
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2