Egy jó szakma sokszor többet ér, mint egy diploma – vallja Ágoston Tibor, a Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény igazgatója.

Azt is hozzátette az igazgató, hogy a szakmunkás képzés nem elég népszerű a fiatalok körében. Ezt felismerve indították el népszerűsítő foglalkozásaikat a helyi és a környékbeli általános iskolában. A továbbtanulás előtt álló felső tagozatos gyerekeknek kilenc szakmát – asztalos, forgácsoló, csőszerelő, lakatos, hegesztő, kőműves, női szabó, festő és a bolti eladó – mutatnak be a gyakorlatban, játékos formában – tudtuk meg Ágoston Tibortól. Az igazgató szerint ugyanis nagy problémát jelent, hogy a diákok úgy választanak szakmát, hogy fogalmuk sincs arról, mi vár rájuk pontosan, milyenek az elhelyezkedési lehetőségeik. Nem tudják milyen szépségeket és buktatókat rejt számukra egy-egy szakma. Ezért próbálnak segíteni a gyerekeknek és a szülőknek a választásban.

A hegesztés népszerű a gyerekek körében

Az intézmény vezetője úgy látja, a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy gyakorlatilag megszűnt az általános iskolákban a politechnikai képzés. Ennek hiányában pedig a gyerekek a legalapvetőbb manuális készségeket sem sajátítják el, ezeket a középiskolában kell nekik megtanítani. Nem tanulnak meg fúrni, faragni, vésni, forrasztani, varrni,  hímezni, kötni. Nem tudnak rendesen megfogni egy szerszámot. Kiesik a kezükből a villáskulcs, a csavarhúzó, de még a kalapács is.

– Azt szeretnénk ezekkel a foglalkozásokkal elérni, hogy a gyerekek közelebbről megismerjék a fát, a fémet, a textíliát, a téglát, hogy sikerélményük legyen miközben értéket teremtenek. Nagyon népszerű volt a diákok körében a hegesztők, a csőszerelők, az asztalosok és a festők munkája is. Volt például olyan, hogy a bemutató-foglalkozás után az egész osztály úgy döntött, hogy hegesztőnek tanul. Még a lányok is.
Ágoston Tibor arra is felhívta a figyelmet, a szakmunkásképzésnek komoly gazdasági vetülete is van, hiszen a jó szakmunkások hozzájárulnak a város megtartó erejéhez. Mert új beruházók is csak akkor telepednek ide, ha rendelkezésre áll a megfelelő szakember gárda.
A cikk a hirdetés után folytatódik

– A probléma tehát nagyon összetett, ezért fontos lenne még szorosabbra fűzni az együttműködést az általános iskolákkal. Ám ez egyenlőre még nem zavartalan – fogalmazott finoman az igazgató. Aki azt is elmondta, olyan teljes körű programot dolgoztak ki a szakmák népszerűsítésére, amivel a gyerekeket, a szülőket, és a pedagógusokat egyaránt segítik.

Forrás: baon.hu

Rendezvénynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2