Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter által jóváhagyott éves ellenőrzési és vizsgálati program alapján a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelemért felelős szervezeti egységei június elsején megkezdik a nyári idegenforgalmi ellenőrzéseket - jelentette be Kiss Anita, az NFH szóvivője szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. Elmondta: a nyár végéig tartó országos idegenforgalmi ellenőrzések egyebek közt kiterjednek a szezonális termékekre, a vendéglátóhelyekre, a fesztiválokra és alkalmi rendezvényekre, a taxis szolgáltatásokra. A részletekről Kiss Anita közölte, hogy a szezonális termékek vizsgálata többek között érinti a gyermekjátékokat, a fürdőruhákat, a napszemüvegeket, a strandlabdákat és a söröket.

Az NFH a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársággal együttműködve az ellenőrzéseket kiemelten kezeli, hozzájárulva a fogyasztói elégedettség növekedéséhez, illetve segítve a tisztességes és jogkövető vállalkozások tevékenységét.

Példaként említette a szóvivő, hogy a vendéglátóhelyek ellenőrzésekor vizsgálják az italok pontos mérését, a kiszolgáláshoz használt mérlegek, űrmértékek hitelességét. Az egyik legfontosabb ellenőrzési szempont az árfeltüntetés lesz, az éttermekben is nézik majd, hogy a bejáratnál feltüntetett árjegyzéket alkalmazzák-e a számla kiállításakor - hangsúlyozta Kiss Anita, megemlítve, hogy tavaly mintegy 1800 vendéglátót ellenőriztek nyáron, 30 százalékuknál tártak fel szabálytalanságot.

A taxisokat a drosztokon, illetve próbautazással az utakon is ellenőrizik majd, egyebek közt azt figyelik, hogy a taxaméter által jelzett alapdíj megfelel-e a táblázatban szereplőnek. Múlt évben az idegenforgalmi szezon ellenőrzésekor 144 személytaxi-szolgáltatót ellenőriztek országszerte, ebből 21 esetben állapítottak meg mulasztást - emelte ki Kiss Anita.

Az NFH szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a külföldre utazó magyar fogyasztók panaszukkal a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működő Európai Fogyasztói Központhoz fordulhatnak, ahol érdemi segítséget kaphatnak.

Kérdésre válaszolva Kiss Anita elmondta, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság nem vizsgálja az Uber taxikat, mert nem vállalkozás és magánszemély közötti viszonyról, hanem magánszemély és magánszemély közötti kapcsolatról van szó.

Forrás: nfh.hu

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2