Tovább szigorítana az árubemutatókra vonatkozó szabályokon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a tárca ezért egyeztetést kezdeményezett a társhatóságok és civil szervezetek bevonásával – hangzott el a témában tartott sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Koszorús László, az NFM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára jelezte, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2008 óta vizsgálja a termékbemutatókkal kapcsolatos kereskedelmi tevékenységet, ennek ellenére az ellenőrzések tapasztalatai szerint továbbra is kimagaslóan magas arányban élnek vissza a kiszolgáltatott, nyugdíjas fogyasztók jóhiszeműségével.

A fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár az NFH vizsgálati jelentését ismertetve elmondta, hogy tavaly 99 érintett céget ellenőriztek, ezek 68 százalékánál találtak szabálytalanságot.

2013-ban 150 ellenőrzésből 110 esetben találtak jogszabálysértést, a legtöbb az elállással kapcsolatos. Közölte, hogy a tárca támogatja az országos ügyfélszolgálat létrehozását, és fontosnak tartja, hogy üzleten kívüli értékesítésnél ne lehessen hitelszerződést kötni, csak bankfiókban.

Kérdésre válaszolva közölte milliárdos üzletágról lehet szó, mivel a tapasztalatok szerint 10-20-szoros áron értékesítik az alacsonyabb áron beszerezhető műszaki cikkeket. Nem egyszer volt példa arra, hogy egy 50 ezer forintért beszerezhető masszázsfotelt 800 ezer forintért értékesítettek hitelszerződéssel. Megyei szinten évi 80-100 utaztatásról van tudomása a hatóságoknak, átlagosan buszonként 50 nyugdíjassal számolva.

A hatóságoknak a bejelentési kötelezettség ellenére nehézséget okoz az üzletág feltérképezése, ezért a jövőben indokolt jogalkotási eszközökkel szigorítani.

A törvénymódosításhoz három javaslat vetődött fel. Kötelező feladat lenne az országos ügyfélszolgálat működtetése, szigorítanák a hitelszerződések megkötésének feltételeit, és megtiltanák a reklámokban szereplő megtévesztő ingyenességet. A három javaslat a reklámtörvény, a kereskedelmi törvény és a fogyasztói hitelekre vonatkozó törvény módosítását jelentené.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy könnyű becsapni azokat az idős embereket, akik féltik az egészségüket és jóhiszeműek. Nem minden termékbemutatót tartó cég ilyen, de túlnyomó többségénél merülnek fel problémák. A KDNP a civil szervezetekkel és a hatóságokkal együtt konzultációt indított az érintettek bevonásával, a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen jelentkezhetnek a károsultak. Öt érintett hatósággal is tárgyalnak, mivel a téma egyebek mellett fogyasztóvédelmi és adatvédelmi aggályokat is felvet.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kijelentette, a csalók elleni fellépés mindenképpen törvénymódosítást igényel, a konzultációt a párt megyei szervezeteinek bevonásával tovább folytatják, a törvénymódosítást a konzultációsorozat lezárultával az Országgyűlés tavaszi ülésszakán terjeszthetik be.

Szente István, az NFH megbízott főigazgatója elmondta, idén is kiemelten ellenőrzik az árubemutatókat, a területen folytatott vizsgálat ezekben a napokban is tart.  Azt is hozzátette, hogy a hatósághoz évről-évre több panasz érkezik, amivel napi szinten kell foglalkozniuk.

Forrás: MTI

Rendezvénynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2