Az extrém kedvező, 2,5%-os maximális kamatozással bíró, 1 millió Ft-tól 10 milliárd Ft-ig terjedően maximum 10 évre felvehető hitelből eddig közel 20 ezer vállalkozás részesült 42 millió Ft átlagértékben. Úgy tűnik azonban, hogy a cégtulajdonosok hitelfelvételi kedve mérséklődik: a tavalyi évhez viszonyítva január és július között közel 30%-kal csökkent a növekedési hitel kihelyezése, több százmilliárd Ft hitelkeret maradhat kihasználatlanul amennyiben 2015. végén lezárul a növekedési hitelprogram.

A növekedési hitel plusz konstrukcióból, mely pár hónapja elérhető 500 milliárd Ft keretösszeggel, a vállalatok még összességében nem vettek fel 100 milliárd Ft-ot sem. Érdemes mindenkinek átgondolni, hogy hagyja-e cége számára elúszni a magyar rendszerváltás óta legkedvezőbb hitellehetőséget.

A bankok hitelezési hajlandósága az elmúlt fél évben érzékelhetően növekedett. A Bankmonitor több olyan ügyletet is végigkísért, mely korábban vagy nem kapta volna meg a növekedési hitelt (NHP), vagy sokkal keményebb fedezeti követelményt írtak elő volna a bankok. Az MNB pedig ezzel párhuzamosan útjára bocsátotta az NHP plusz hitellehetőséget, mely kibővítette a kedvező hitelt elérhetők körét. Ezzel együtt is a statisztikákból az olvasható ki, hogy a vállalatok hitelfelvételi kedve mérséklődik: az idei év első hét hónapjában 27%-kal esett vissza az NHP keretében kihelyezett hitelösszeg.

A hitelkereslet csökkenése érdemi része minden bizonnyal az alábbi okokra vezethető vissza:

-Több vállalat nekifutott a hiteligénylésnek még 2014 első felében és a mainál lényegesen szigorúbb hitelezési feltételek miatt nem kaptak hitelt. Ők azok, akik számára érdemes újra nekifutni a folyamatnak a bankpiac változása következtében.

-Ugyan a növekedési hitel létezéséről a legtöbb vállalkozó tud, de a legtöbben nem követték végig az NHP által finanszírozható célok folyamatos kibővítését (pl. lakóingatlan fejlesztés, lízing)

-A 2020-as pályázati program keretében megjelent az első érdemi, több tízmilliárd forint vissza nem térítendő támogatás elérését lehetővé tevő feldolgozóipart támogató kiírás. A vissza nem térítendő támogatás az egyetlen, ami kedvezőbb lehet egy 2,5%-os hitelnél… Fontos tudni ugyanakkor, hogy a létező legjobb finanszírozási kombinációt a pályázati pénz + növekedési hitel kombinációja adja.

Ezt követően gondoljuk végig, hogy felkészültek vagyunk-e a hitelfelvételre: van jól összeállított üzleti tervünk? A cégünk könyvelése letisztult állapotban van? Vizsgáljuk meg, hogy terveink közül, mely célok megvalósításához párosítható növekedési hitel és ezeket a prioritási listán helyezzük legelőre. Ha szükségesnek érezzük, vegyünk igénybe tanácsadót.

Nagyon kevesen tudnak róla, de a banki verseny révén ma már érdemi alkuba is bele tudnak menni a cégtulajdonosok kamat, fedezet, futamidő és minden meghatározó hiteltényező vonatkozásában.

 

Forrás

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2