Az Európai Unió az 1956-os megalakulás óta mintegy 700 féle forrást és egyéb támogatási formát biztosít a kis- és középvállalkozásoknak. Ez is jelzi, mennyire fontos a nagyközösségnek, s nyilván a nemzetállamoknak is a kkv szektor. Magyarországon a vállalkozások 90 százalékát teszi ki a kkv. Ezzel kezdte előadását dr. Edelényi András, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagja a kamara külpiaci fórumán, mivel annak fő témája a kkv-k uniós támogatása volt.

Az Európai Uniónak a kis- és középvállalkozások számára biztosított támogatásai négy fő csoportra oszthatók. Pénzügyi minden strukturális és kohéziós alap, illetve a közvetlen hozzáférésű alap, amely az innovációt lendíti előre, a gyors növekedést szolgálja. A hitelek és kölcsönök támogatott források. Ilyen például a fejlesztési banki hitel, a projektcélú és programcélú hitel, illetve más EU alapokkal kombinált hitel. A garanciák kiemelten fontosak a kkv-nak, de a közvetítői kereskedelmi bankoknak és az egyéb pénzügyi közvetítői hálózat számára is – hangsúlyozta dr. Edelényi András. Ebbe a támogatási csoportba tartozik a hazai kezdeményezésű Széchenyi Kártya Program. A szolgáltatások közül pedig a Enterprise Europe Network elnevezésű üzletfejlesztési hálózatot, valamint a tréningeket, a konzultációkat, a klaszterképzéseket, az inkubátor programokat emelte ki az előadó.
Az exportfinanszírozásról a Magyar Export-Import Bank Zrt. munkatársa, a vajdasági és a kárpátaljai lehetőségekről, az ukrán piacra lépésről a Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. illetékes munkatársai tartottak prezentációkat. A fórumot a világ legnagyobb üzletfejlesztési hálózata, az Enterprise Europe Network üzletfejlesztési tanácsadója, Kárpátiné Becsi Gabriella előadása zárta.

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2