Barcsikné Tercsi Ibolya „Magyar Kézműves Remek” díjas népi iparművész, szövő kiállítása fogadja a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarába betérőket. Ez is jelzi, mennyire fontos a köztestület számára a kézművesség, a tárgyalkotó népművészet produktumainak bemutatása. Ez az első ilyen alkalom, hangsúlyozta köszöntőjében a kamara kézműipari alelnöke. Tasi László kiemelte: az alkotó magas színvonalú és művészi kivitelezést ötvöző kézműipari munkájával 2017-ben nyerte el a „Magyar Kézműves Remek” címet. A motívumokat kutató és gyűjtő utak kincsei lelhetők fel a székely festékes, a bukovinai festékes, a sokác kötények, különböző takarók, tarisznyák, párnák sokaságában.

„A szőttesek kulturális örökségünk számontartott kincsei, de az ipar- és kultúrtörténetnek is fontos eleme a szőttes, a szövés mestersége és művészete. A hajdani hivatásos textilesek a legelsők közé tartoztak, akik céheket hoztak létre” – így fogalmazott méltatásában Székelyné Kőrösi Ilona művelődéstörténész, főmuzeológus.

Barcsikné Tercsi Ibolyát 22 éves korában sodorta az élet a Szórakaténusz Játékmúzeumba. Elsősorban a szövőszék vonzotta, de lehetősége adódott többek között nemezelésre, gyöngyfűzésre, agyagozásra is. Később szövő szakkörvezetői és népi játszóház vezető képesítést szerzett. A Kecskeméti Értéktár Bizottság 2014-ben szövő alkotói munkásságát kecskeméti értéknek nyilvánította. Kézműves foglalkozásokat vezet óvodákban, iskolákban, művelődési házakban. Népművészeti és jótékonysági rendezvényeken tart mesterség bemutatót, játszóházat. Felnőtteket tanított több településen, valamint szövőszakkört vezetett és vezet jelenleg is. Lehetőséget kap arra, hogy tovább éltesse az ősi mesterségeket és ne hagyja elfelejteni a népi játékok készítésének hagyományát. Barcsikné Tercsi Ibolya 1991 óta tagja a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesületnek, alapítása óta a Kis Áron Magyar Játéktársaságnak, az Országos Játék Céh, valamint a Kecskeméti Képző- és Iparművészeti Csoportnak.

 


Rendezvénynaptár

November 2018
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

evszazadokoroksege

Kamarai Videók

Új Széchenyi terv - banner

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó