KoronaHR -  a válság kihívásai és HR válaszok

A KoronaHR néven elindított kutatás a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével és támogatásával készült. A célja, hogy bemutassa, milyen kihívás elé állítja a munkavállalókat a koronavírus okozta válság, illetve a HR milyen kihívásokkal került szembe és azokra milyen válaszlépéseket alkalmazott.

A kamarai hálózat véleménye a Gazdaságvédelmi Akciótervről

A teljes kamarai hálózat közösen véleményezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium gondozásában elkészített Gazdaságvédelmi Akciótervet, amelyről egy 18 oldalas szakmai vélemény született, számos kiegészítéssel, további javaslattal ellátva.

A mellékletben a javaslatok közül csupán néhányat emelünk ki, tekintettel arra, hogy valamennyi terület még további, részletes egyeztetést igényel.

 
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara válságkezelő csomagja

Orbán Viktor kormányfő a gazdasági kamarák, valamint a jegybank és a vállalkozói érdekképviseletek vezetőivel folytatott március 30-i videókonferenciáján jelentette be, hogy a kormány napokon belül bemutatja Magyarország történetének legnagyobb válságkezelési, a gazdaság újraindítását szolgáló akciótervét, amelynek kiemelt célja, hogy mindenkinek legyen munkája. A célokat segíti az idei költségvetés radikális átalakítása és a már készülő jövő évi büdzsé. A költségvetést hozzá kell igazítani a jelenlegi helyzethez és az év végéig előre jelzett változásokhoz, teljesen új büdzsét készíteni ugyanakkor nincs értelme, mivel a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben nem lehet tudni, mi történik a közeljövőben - fogalmazott a miniszterelnök.

Ezzel egy időben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara átfogó, a munkahelyek megvédését és a hazai vállalkozásokat előnyben részesítő válságkezelésre tett részletes javaslatokat. A szervezet úgy látja, az állami szerepvállalás dominanciája mellett a vállalkozásoknak, vagyis a munkaadóknak és a munkavállalóknak is részt kell venniük a tehervállalásban, elsődleges feladat a kínálati oldalon jelentkező krízis kezelése.

A kamara négy területen fogalmazott meg egyfelől azonnali, a járvány miatt hozott korlátozások feloldásáig szükséges intézkedéseket, másfelől középtávú, a gazdaság újraindításának időszakára tett javaslatokat: a Nemzeti Válságkezelési Alap felállítása garancia a munkahelyek megtartására, a kialakult munkanélküliség azonnali kezelése, az életképes hazai vállalkozói kör kiemelt támogatása, kiegészítve a közjó érdekeit szolgáló intézkedésekkel. Az MKIK javaslata szerint csak azoknak a vállalkozásoknak járna támogatás, amelyek kötelezettségeket vállalnak, beleértve az értéklánc átalakítását, a termelékenységnövelést és a munkavállalók megtartását.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a tárgyalással azonos napon megjelentette II. javaslatcsomagját, a komplex gazdaságstabilizáló programot, amely a mellékletben olvasható.

A koronavírus gazdasági hatásainak vállalati kezelése

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) annak érdekében, hogy minél pontosabb képet kaphasson a koronavírus-fertőzés gazdasági hatásairól, kérdőíves felmérést végez a hazai vállalkozások körében. Az alábbi gyorselemzés a felmérés második hullámának 2020. március 24-ig beérkezett válaszain alapul. A témában készült online, önkitöltős kérdőívet 3121 vállalkozás töltötte ki. Az elemzés a válaszadó cégek percepcióit, első reakcióit ismerteti.
Az elemzést a mellékletekben olvashatják.

Azonnali kamarai javaslatok a válság enyhítése érdekében

A korona vírus terjedése egyes szektorokban már válság helyzetet okozott. Szerda délután Orbán Viktor miniszterelnök nagy jelentőségű kormánydöntést jelentett be. Ezek olyan könnyítéseket jelentenek a lakosságnak, a vállalkozások egy részének, amelyek segítségével a családok és a cégek pénzügyi helyzete könnyebbé válik néhány hónapra. A kormány tette mindezt azért, hogy a cégek ne menjenek csődbe, ne kelljen dolgozókat elbocsátani, illetve a családokat ne fenyegesse a fizetésképtelenség csődje.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatai köszönnek vissza a kormánydöntésben. Gaál József az MKIK ipari tagozatának alelnöke elmondta, hogy a kormányfő már a kamara gazdasági évnyitóján kérte a szervezetet, hogy dolgozzon ki olyan javaslatokat, amellyel enyhíthetőek a válság negatív hatásai.

Rendezvénynaptár

Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

Nincsenek események

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó