Fókuszban a pályaválasztás Kiskunhalason

2019. január 29-én a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési Igazgatósága Kiskunhalason tartotta első hivatalos „Üzleti reggelijét”.
A rendezvényre meghívást kaptak a kiskunhalasi és környékbeli gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezetek, a szakképzést folytató intézmények vezetői, az általános iskolák igazgatói is.
A szakmai nap kiemelt témája a pályaorientáció volt.

Cél, hogy a jelenlévők megismerjék a város és a kistérség gazdasági szereplőinek szakképzési munkáját, az elmúlt évek jó gyakorlatait, a gazdasági kamara pályaorientációs segítő tevékenységét.

Ördög Dóra szakképzési igazgató asszony bemutatta az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete által koordinált pályaorientációs kutatás eredményeit. A kutatásban 7. évfolyamos diákok és szüleik vettek részt, a kérdőív elsősorban a továbbtanulási szándékra fókuszált.

Pappné Bense Judit a duális szakképzés előnyeit vázolta: Mikor, hogyan, miért, mennyi? – beszélt az ösztöndíjról és a pénzbeli juttatásokról is.

Bársony István előadásában bemutatta a kereskedelmi és iparkamara pályaorientációs tevékenységét. A feladatok közé tartozik, hogy mind az általános iskolákkal és a középiskolákkal, mind pedig a gazdálkodó szervezetekkel együttműködve, közös programokat szervezve segítsék a fiatalok szakmaválasztását.

Az alapfokú köznevelési intézményekben osztályfőnöki órákat, szülői értekezleteket tartanak kollégáink, üzemlátogatásokat szerveznek, továbbá számos pályaorientációs rendezvényen biztosítanak lehetőséget arra, hogy a fiatalok megismerjék a középiskolákban tanulható szakmákat. Szakmai Minibörzéket szerveztek 3 településen 10 általános iskolából összesen négyszáz 7. osztályos tanuló bevonásával.

Rendkívül népszerűek a „rendhagyó technikaórák”, melyeket iskolákban és gyakorlati képzőhelyeken is bonyolítanak. Itt tényleges munkáltatás, foglalkoztatás történik, és örömmel veszik a fiatalok, hogy a saját produktumukat hazavihetik magukkal. 2018-ban 4 helyszínen 10 általános iskola és egy gimnázium 220 diákja vett részt 34 „technika órán”, összesen 10 szakképesítésben. A felmérésből egyértelműen kiolvasható, hogy a szakmákkal való közvetlen kapcsolat segítette a fiatalok és szüleik döntését a 8. osztályos pályaválasztáskor.

A tanév teljes időtartamát felölelő programsorozat része a tavaszi Szakma Sztár Fesztiválon való részvétel, ahova megyénkből minden évben több száz általános és középiskolai diákot utaztatunk. A 2018/2019. tanév rendhagyó programja volt az őszi Euroskills rendezvény 2000 diák szurkolhatott a versenyzőknek Budapesten.

Pályaorientációs szakmai tevékenységünk Pályaorientációs Családi Napok, Pályaorientációs Tábor szerevezésével egészül még ki.

2018. őszétől az MKIK útnak indította a Kamionos Roadshow-t, ahol a kamionban 8 állomáson kialakított helyszínen, interaktív programok segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők az újabb szakmákkal is. A kamion idén tavasszal még több Bács-Kiskun megyei városban is elérhető lesz.

Tevékenységünket örömmel fogadják a diákok, szüleik és az iskolák vezetői is:
„Együttműködésünk nyomán a diákjaink képet alkothatnak számos szakmáról, a gyárlátogatásokon pedig megismerhetik a valódi munkakörnyezetet. A Kamara által szervezett programok színvonalasak, irántuk a szülők körében is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik.”

 

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2