Szakképzés: a biztos jövő útja!

A szakképzés és a felnőttképzés témájában tartottak konferenciát Kecskeméten, a Hírös Agóra Kulturális Központban. A konferencián a fejlesztési irányokkal és a duális képzéssel kapcsolatos tapasztalatokról tanácskoztak a szakemberek. Többek között elhangzott, hogy a továbbtanulás előtt álló fiatalok szakmák felé irányításában a szülőknek és az általános iskoláknak az eddigieknél nagyobb szerepet kell kapniuk. A rendezvényen kamaránkat előadásával Ördög Dóra szakképzési igazgató képviselte.

A jövő piacképes tudással rendelkező munkavállalóinak képzése az oktatási intézmények és a vállalati oldal közös igénye, de a pályaválasztással kapcsolatos szemléletformálás már a családban, illetve az általános iskolában elkezdődik. Ezért is fontos, hogy a szülők és az általános iskolák oktatói hiteles képpel rendelkezzenek a szakképzésről és annak valós helyéről a munkaerő-piaci igényekben. Ezt hangsúlyozta Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a konferencián:
"Ez a konferenciasorozat, amit elindítottunk, egy nagy lehetőség, hogy átadjuk az információkat. Nemcsak azoknak, akik a szakképzésben dolgoznak, hanem a szülőknek és az általános iskolai oktatóknak, nevelőknek is, mivel szeretnénk népszerűsíteni a szakképzést. Ez olyan lehetőségeket rejt, ami biztos megélhetést és biztos jövőt nyújt a gyerekeknek."

A konferencián elhangzott: a hazai szakképzés egyik fontos bázisa Kecskemét. Az itteni intézmények jelentős infrastrukturális fejlesztésen mennek át, ami nagyban hozzájárul az oktatás színvonalának emeléséhez is.
Leviczky Cirill, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója kifejtette: "Két éve alakult meg a Kecskeméti Szakképzési Centrum 10 tagintézménnyel. Ebből két vidéki: Tiszakécskén, illetve Kunszentmiklóson működik. Én azt gondolom, hogy az elmúlt két évben egy fejlődő pályára állt a szakképzés Magyarországon és így Kecskeméten is. Az intézményeink fejlődnek, komoly fejlesztési forrásokat kapunk a fenntartó minisztériumtól, és saját pályázataink alapján is tudjuk az intézményeinket fejleszteni."

A rendezvényen elhangzott: a gazdaság sikerének egyik legfontosabb tényezője az oktatás, ezen belül pedig az, hogy a kínálat a kereslethez igazodjon. Jó példa erre a duális képzés kecskeméti modellje, amelyben kiemelt szerepet vállal a Mercedes.

Forrás: hirös.hu

Fotó: Banczik Róbert

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2