2017. január-1-jétől jelentős változások léptek életbe a cafeteria-rendszerben. A béren kívüli juttatások keretében új elemként jelent meg a készpénz-cafeteria.

A gyakorlati képzők részéről érkezett felvetés, mely szerint a kedvezményes étkezés természetbeni formáját az Erzsébet-utalvány megemelt adóterhe miatt a jövőben készpénzben szeretnék biztosítani.

A szakképzési törvényben a tanulókat megillető egyéb juttatások körében meghatározásra kerültek azok a természetbeni előnyök, amelyek a tanuló gyakorlati foglalkoztatását eleve lehetővé teszik, vagy azt megkönnyítik. A tanulót a gyakorlati képzésével összefüggésben kedvezményes étkeztetés, útiköltség-térítés, munkaruha, egyéni védőfelszerelés (védőruha), tisztálkodási eszköz és kötelező juttatások illetik meg. (2011. évi CLXXXVII. tv. 68. §)

A tanuló részére a gyakorlati képzési napokon egyszeri kedvezményes étkezést vagy étkezési költségeihez természetbeni hozzájárulást kell biztosítani. Mértéke jogszabályban nem rendezett. Ajánlott a minimum 350-400 Ft/nap összegű juttatás adása („Gyakorlati képzés tanulószerződéssel és együttműködési megállapodással a munka világában” –az MKIK szakmai kiadványa alapján). Az étkezésről meleg – kivételesen indokolt esetben hideg – élelem biztosításával a gyakorlati képzést szervező a helyileg szokásos módon köteles gondoskodni.

Az iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő tanulók juttatásairól szóló 4/2002. OM rendelet konkrétan nevesíti a kedvezményes étkezés formáit, így attól eltérni nem lehet:

„3. § (1) A tanuló részére a gyakorlati képzési napokon egyszeri kedvezményes étkezést vagy étkezési költségeihez természetbeni hozzájárulást kell biztosítani.”

A jogalkotói szándék ezzel az étkeztetés direkt módját kívánja elérni, azaz egy olyan eszközt határoz meg, amely a leginkább biztosítja, hogy a juttatást valóban étkeztetésre fordítják.

A természetbeni hozzájárulást elsődlegesen a helyben megszervezett kedvezményes étkeztetéssel (munkahelyen működő szolgáltató vagy külső szolgáltató igénybevételével) lehet biztosítani.

Ha az étkeztetés megszervezésére nincs lehetőség (például olyankor, ha a külső szolgáltató nem vállalta az étkeztetést, büfé, illetve melegkonyhás munkahelyi étkeztetési lehetőség nincs), a tanuló részére olyan pénzbeli hozzájárulást lehet biztosítani készpénzben is, amely alkalmas arra, hogy saját maga számára gondoskodjon a munkaközi szünet céljának megfelelő napközbeni étkezésről. Ugyanakkor a tanulók étkezési költségeihez való pénzbeli hozzájárulás nem tekinthető a tanuló adómentes díjazásának, emiatt egyéb nem önálló tevékenységből származó adó- és járulék köteles jövedelemként fizethető csak, amelyről az adóévet követően a tanulónak – nem szerencsés többletkötelezettségként - személyi jövedelemadó bevallás keretében számot kell adnia.

Megoldásként alkalmazható a Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlájára utalt, melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra felhasználható támogatás nyújtása a tanulók részére. Ez a juttatás a tanulók esetében egyes meghatározott juttatásnak minősül, mely után az adó a kifizetőt terheli, így a tanulók számára nem keletkezik adókötelezettség, bevallási kötelezettség.
Ezzel a megoldással a SZÉP kártyára előre elutalható az adott hónap tervezett gyakorlati napjai számának megfelelő étkezési költségekhez történő hozzájárulás összege, amely a tanuló hiányzásai esetében a következő havi juttatáskor egyszerűen korrigálható. Így megvalósulhat az az elv, miszerint a kedvezményes étkezés biztosítása a tanuló részére csak a gyakorlati napokra biztosítandó kötelezően.  (Ez egyes esetekben ösztönözheti a tanulók a gyakorlati képzésen való megjelenését, a hiányzások visszaszorítását is).


Rendezvénynaptár

Január 2018
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kamarai Videók

Legolvasottabbak

Várható események

Új Széchenyi terv - banner

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó