7. osztályos diákokat segíett a pályaválasztásban az a tábor, amelyet a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Kecskeméti Szakképzési Centrum szervezett a nyári vakáció első hetében. A SZAKI pályaorientációs napok keretében a diákok megismerkedhettek többek között a kézműves, az egészségügyi és vendéglátós szakmákkal. A tábor vezetője az iparkamara pályaorinentációs tanácsadója, Bársony István volt.

(Szakképzés, de hogyan? 2.)

  • Hogy mi kell ahhoz, hogy valaki jó szakember legyen? Azt én megmondani nem tudom, csak azt tudom, hogy abban az időben, amikor én iskolába jártam, ez hogyan is volt.

Kezdi mesélni a régi időket egy közel 60 éves szaki. Olyan tipikus régivágású „kisiparos”, ahogyan ezt régebben mondani szokták. A műhelye, ahol dolgozik, pontosan ezt is adja vissza.

Gyakran előforduló kérdés, hogy mi történik a tanulószerződéssel külföldi gyakorlat idején? Milyen feltételek esetén tehet eleget gyakorlati képzési kötelezettségének a tanuló?

A gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezetnek lehetőség szerint május 31-ig teljes képzési időre meg kell kötnie a szerződést a tanulóval, mely már magába foglalja a nyári gyakorlat megvalósítását biztosító időszakot is.
Az iskolai rendszerű szakképzésben a magasabb évfolyamra való lépés feltétele az összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése.

Ha valaminek, a szakképzésnek ma ténylegesen is megnőtt a létjogosultsága. Szinte már közhely, hogy többet ér ma egy jó szakmunkás, aki ismeri szakmája csínját-bínját, mint két „botvacsinált” diplomás. Ha kitekintünk Európára, azt látjuk, hogy a jól képzett Közép- és Kelet-európai szakmunkásokat elszippantja a nyugati munkaerőpiac.
Gondolhatnánk, hogy a hazai szakképzés mindig is magas színvonalú volt, hiszen a magyar szakismeret iránt igencsak nagy a kereslet. Azonban Janus-arcú lenne ez a fajta gondolkodás, ha pusztán csak a büszkeség és nem pedig a racionalitás vezérelné e tárgykörben a gondolatainkat.
Most, amikor a tanulók egy hosszú folyamat eredményeképpen megméretődnek a szakma oltárán, még inkább időszerű, hogy feltegyük a kérdést: „Akkor hogyan tovább?”

Rendezvénynaptár

Június 2017
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Kamarai Videók

tamop234

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók