Milyen tájékoztatást kell elhelyeznem az üzletemben panaszkezeléssel kapcsolatban? Hová kell fordulnia a vevőnek, ha panaszt kíván tenni? A panasz elutasításáról hogyan kell tájékoztatni a vevőt? A kereskedelmi vállalkozókat érintő kérdésekre gyűjtöttük össze a panaszkezelés módjait:

A fogyasztóvédelemről szóló 1997.évi CLV. törvény 17/A.§, 17/B.§, 17/C.§ értelmében a vállalkozás üzletében kifüggesztve köteles a fogyasztót tájékoztatni

székhelyéről,
panaszügyintézés helyéről, ha az nem egyezik meg az üzlet (értékesítés, illetve a forgalmazás) helyével,
a panaszkezelés módjáról,
levelezési címéről.

Elektronikus levelezési, illetve internetes címéről, telefonszámáról csak akkor kell tájékoztatást adnia, ha a panaszokat ilyen módon is fogadja.
A tájékoztatásban fel kell tüntetni, hogy fogyasztói jogvita esetén a fogyasztó lakhelye, vagy tartózkodási helye szerit illetékes békéltető testülethez fordulhat. Itt kell felsorolni a megyei békéltető testületek listáját, illetve azok székhelyét, telefonos, internetes elérhetőségét és levelezési címét.

A fogyasztó panaszának elutasításakor a vállalkozás köteles a fogyasztót írásban tájékoztatni arról, hogy panaszával – annak jellege szerint – mely hatóság vagy békéltető testület eljárását kezdeményezheti, és tájékoztatni kell e szervezetek elérhetőségéről. Ekkor a vásárlónak küldött válaszlevélben az illetékes hatóság, illetve a fogyasztó lakhelye vagy tartózkodási helye szerinti békéltető testület székhelyét, telefonos és internetes elérhetőségét, valamint levelezési címét kell feltüntetni.  
Amennyiben biztonsági szolgálat működik az üzletben, annak nevéről és székhelyéről, működésének vásárlókat érintő szabályairól is jól láthatóan kell tájékoztatni a vásárlókat.

A mellékletben találhatók a megyei békéltető testületek és a járási hivatalok elérhetőségei.

Mellékletek:
Download this file (panaszkezelés vállalkozásoknak_1.doc)panaszkezelés fórumai

Rendezvénynaptár

December 2017
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Legolvasottabbak

Új Széchenyi terv - banner

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó