Már elérhető az eva-kalkulátor

A Gazdaságvédelmi Akcióterv újabb, adórendszert egyszerűsítő pontja lép hatályba jövőre. 2020. január 1-jétől megszűnik az egyszerűsített vállalkozási adó (eva), a Pénzügyminisztérium eva-kalkulátorral is segíti a vállalkozókat új adózási formát választani helyette.

Az optimális adónem kiválasztását segítő eva-kalkulátor mellett a Pénzügyminisztérium egy tájékoztatót is közzétett, amelyben az érintettek megtalálják a választ az áttéréssel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdésekre, valamint technikai útmutatást is kapnak az áttérés gördülékeny lebonyolításához.
Amennyiben az evás nem tesz semmit, akkor 2020. január 1-jétől - a törvény erejénél fogva - automatikusan az általános szabályok szerint adózik. December 31-ig azonban választható a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata vagy a kisvállalati adó, a kiva.
A két népszerű adónem megfelelő és rugalmas adózási megoldást kínál a legtöbb jelenlegi evásnak. A két adófajtához bármikor lehet csatlakozni. Az érintett a bejelentkezést követő hónap első napjától már katásként, illetve kivásként adózik.

A kata ma a legnépszerűbb adófajta. Egyszerűsége mellett minimális közteherrel számolhat az a kisvállalkozó, aki ezt választja. Egy nyilatkozattal és a bevételi bizonylatok kiállításával az adminisztráció, a havi 50 vagy 75 ezer forint megfizetésével pedig lényegében a közteherfizetés tudható le.

A kivát annak érdemes választania, akinek van alkalmazottja, vagy jövedelmét cége növekedésére forgatná vissza jövőre. A kiva mellett szól az is, hogy a társasági adóhoz képest lényegesen kevesebb az adminisztráció, hiszen az adóalap kiszámítása sokkal egyszerűbb. Jövőre a kiva népszerűségi indexe még tovább nőhet, hiszen a jelenlegi 13 százalékról 12 százalékra csökken az adómérték.

A választásban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is segíti a mintegy 17 ezer érintettet. Elektronikusan minden evásnak elküldi a NAV azt a mindössze fél oldalas figyelemfelhívó levelet, amely nemcsak a leglényegesebb tudnivalókat, hanem az eva-kalkulátor linkjét is tartalmazza. E mellett az evások a NAV tájékoztató vonalán keresztül segítséget is kérhetnek a hivatal felkészült munkatársaitól.

Az eva-kalkulátor itt érhető el.

Forrás: MTI


Rendezvénynaptár

December 2019
H K Sz Cs P Szo V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó