Nem szokványos dolgokkal lehet megoldani a jelen problémáit!

Az Enterprise Europe Network (EEN) az egyetlen, az Európai Bizottság Vállalkozási és Ipari Főigazgatósága által létrehozott vállalkozásfejlesztési hálózat, amely a kkv-k üzletfejlesztési törekvéseit ingyenes szolgáltatásaival segíti. Befogadó szervezetei között vannak a kereskedelmi és iparkamarák. Bács-Kiskun megyében konkrét példa bizonyítja az EEN hatékonyságát a külpiaci információk beszerzése és a partnerkeresés tekintetében is.

Szinte egyidőben indult a partnerkeresés a romániai Temesvárról és Kecskemétről az Enterprise Europe Network segítségével. A történetet Illyés Péter, az IQ KECSKEMÉT Ipari Kutató Kft. ügyvezető igazgatója vázolta fel. Mint mondta: egy temesvári innovációs hub határon túli kapcsolatokat kutatott. Ennek a hab-nak a szolgáltatásait egy magánegyetem veszi igénybe. Ennek az egyetemnek a spin-off cége keresett 3D nyomtatási kapcsolatot, tapasztalatot, anyag- és eszközismeretet, innovációs képességet. A kapcsolatépítésben most ott tartunk, hogy az első levélváltás, ismerkedés lezajlott. Egy másik kapcsolat is épül már, mégpedig a temesvári magánegyetem klaszterével, amely megújuló energiával foglalkozik. A MIÉNK-et, azaz a Magyar Innovatív Építőipari Nyílt Klasztert összehoztuk a temesvári megújuló energia klaszterrel. Már van egy keretmegállapodásunk, megtörténtek az első egyeztetések. Projekt-, illetve pályázatkeresési fázisban vagyunk. Ez a két irány az, amire tehát az Enterprise Europe Network-ön keresztül tettünk szert. A spin-off céggel és a klaszterrel kapcsolatos következő lépések a jövő évi terv részei lesznek. Szeretnénk legalább egy közös projektet, szinte mindegy, hogy milyen témában – fogalmazott Illyés Péter. Már a legkisebb dokumentum legyártása is közös projektnek minősül. Ez a kapcsolat arra ad lehetőséget, hogy együtt gondolkodjunk, hogy egy másik országban működő cég sajátos problémáival szembesülhessünk. Ezek által a beszélgetések által alakul ki az üzleti lehetőség, ami a végső cél. Egy hálózaton keresztül történő kapcsolatépítés felbecsülhetetlen értékű. Maga a hálózat elengedhetetlen, hogy kilássunk Magyarországról! A harmadik, és talán a legközelebb levő kapcsolatunk, amely ugyancsak az EEN-en keresztül érkezett, emelte ki az IQ ügyvezetője, az a temesvári magánegyetem innovációs versenye egyetemistáknak, kezdő vállalkozásoknak, startup-oknak. Romániai cégek írnak ki problémamegoldó feladatokat, s ezeket oldják meg. Mi itt azt ajánlottuk, hogy a nyertes csapat eljöhet az IQ-ba, és a 3D laborunkat ingyen igénybe veheti. Most összességében tehát azt mondhatom, hogy a befektetés időszakában vagyunk. Kellenek a kapcsolatok, a beszélgetések, amelyek majd konkrét üzletet eredményeznek. Ez tehát a mi kapcsolati hálónk az Enterprise Europe Network-nek köszönhetően.

Az IQ KECSKEMÉT Ipari Kutató Kft. egy olyan nyílt, szellemi és technológiai műhely, innovációs központ, amely egy ötlet megszületésétől egészen a piacra vitelig képes támogatni az innovációs beruházásokat.

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2