Elkezdődött a 12. Szakma Sztár Fesztivál

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából 12. alkalommal rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált, a hagyományokhoz híven a Hungexpo Vásárközpont területén. A megnyitón beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök és Parragh László, az MKIK elnöke.

"A mi fiataljaink a mi aranytartalékunk. Aki elereszti a fiataljait, az elveszíti a jövőjét. Márpedig Magyarország meg akarja nyerni a jövőt, ehhez pedig szükség lesz rátok" - fogalmazott a kormányfő a diákok előtt. Hozzátette: Magyarország jövője a mai fiatalok döntéseiből áll össze, amilyen szakmát, pályát, életet, jövőt választanak maguknak, olyan lesz az ország.
A miniszterelnök kifejtette: a világban kíméletlen verseny indult a tehetséges, jól képzett és dolgozni akaró fiatalokért, a kiváló, versenyképes és szakképzett magyar fiatalokért sorban állnak a nyugati országok. Magyarországnak azonban szüksége van minden fiataljára - hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy Magyarországon a fiatalok versenyképes szakmát kaphatnak.
A kiszámítható jövőt és a versenyképes fizetést az értékesíthető szaktudás biztosíthatja, a szakképzést ezért a munkaerőpiaci kereslethez kell igazítani - jelentette ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a 12. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján. Parragh László sikeresnek értékelte a magyar szakképzés átalakítását, a térség országaiból - mint mondta - jelentős az érdeklődés a korszerűsített rendszer iránt. Várakozása szerint helyreállhat a kétkezi munka megbecsülése is, de hangsúlyozta, hogy az átalakítás folyamata nem zárult le.
A kamara vezetője szerint a szakképzés új tudástartalmait a gazdaság igényeihez kell igazítani. Ennek megfelelően azt javasolta, hogy a rendszerbe vonják be a vállalatokat és a szakmai kamarákat, a szakoktatók átvándorlását a versenyszférába magasabb fizetésekkel mérsékeljék, az oktatásban pedig a gazdasági szereplők is vegyenek részt. Parragh László szerint meg kell vitatni a technikusképzés, a szakirányú továbbképzés és az ösztöndíjrendszer lehetőségeit, nyugati mintára pedig munkaerőpiaci előrejelző rendszert kell kiépíteni. Utóbbit - tette hozzá - a szakmai kamarák tökéletesen el tudnák látni és készen is állnak a feladatra. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a felnőttképzés hatékonysága nem arányos a ráfordításokkal, noha egy jól működő rendszer akár már rövid távon is enyhíthetné a munkaerőhiányt.
Az MKIK elnöke kiemelte, a Szakma Sztár Fesztivál 2007-es indulása óta felértékelődött az informatika és a digitális nyelvtudás, az idei rendezvényen pedig a közlekedés az új belépő. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával egyetértésben a rendezvény jövőre a mezőgazdasággal és az élelmiszergazdasággal egészül ki - tette hozzá Parragh László.
A háromnapos fesztivál a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV), valamint az VI. SkillsHungary Nemzeti döntőjének színhelye. Az első két nap a gyakorlati megmérettetésről szól, míg az utolsó napon az ünnepélyes eredményhirdetés következik.
A Szakma Sztár Fesztiválra látogató diákok a verseny megtekintése mellett megismerkedhetnek különböző szakmákkal. Mindezeken túl többféle tevékenységszigeten lehetőségük van kipróbálni tehetségüket, így egyebek mellett marcipánfigurákat, karamellvirágot készíthetnek, a faipari standnál virágtartót, de akár a hegesztés rejtelmeibe is betekinthetnek egy szimulátor segítségével. A látogatok közel kétharmada vidékről, területi kamarák szervezésében érkezik a fesztiválra.
A verseny sikeréhez közel 1000 közreműködő, többek között szakértők, versenyfelelősök, illetve mintegy 500 szervezet járul hozzá.


Forrás: MKIK/ MTI
Fotó: MKIK


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2