EuroSkills - a gyakorlati oktatókat magasabb bérrel kellene megbecsülni

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a szakképzési rendszerben a gyakorlati oktatókat a jelenleginél magasabb bérrel kellene jobban megbecsülni. Parragh László a budapesti EuroSkills rendezvényen, a szakmák Európa-bajnokságán elmondta, a szakmájukban sokkal jobban megfizetik a szakmai elméleti tudással rendelkező és egyben a gyakorlatot is ismerőket, mint az oktatási rendszerben. 

„Ezekben az oktatókban van hivatástudat” - fogalmazott az MKIK elnöke, aki szerint a gyakorlati oktatókat érdekeltté kellene tenni abban, hogy az oktatási szférában maradjanak. Parragh László hangsúlyozta, emellett a vállalati szférából érkező óraadókra is nagyobb figyelmet kellene szentelni, mert bár ők hivatalosan nem oktatók, viszont a reálszférában dolgoznak, és hivatástudatból készek arra, hogy az oktatási rendszerben, gyakorlati szempontok alapján órákat tartsanak. A kamara elnöke a szakképzés jövőjével kapcsolatban kiemelte, nem közömbös az sem, hogy milyen infrastruktúrával oktatnak a képzőhelyeken. Az iskolarendszer jelentős része európai színvonalú, de még mindig van felzárkózásra váró létesítmény - tette hozzá. Parragh László arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakképzésben is a 4.0 korszak kezdődik, igazodva a legújabb ipari kihívásokhoz. A tananyagok tartalmát a mai kor elvárásaihoz kell igazítani, hangsúlyosan kell kezelni az idegennyelvtudást, a digitális ismereteket a modern kor kihívásaira tekintettel - mondta. A szeptember 26-án kezdődött EuroSkills rendezvényen, melynek szeptember 29-én lesz az eredményhirdetése, egyértelműen látszik, hogy bár még mindig képviselik magukat a hagyományos szakmák, hihetetlen sebességgel jönnek olyanok, amelyek pár évvel ezelőtt még nem léteztek - mondta az MKIK elnöke.

A szakmai tudás mellett képességek is kellenek a munkaerőpiacon – ezt már Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mondta a EuroSkills rendezvény szakkonferenciáján a Hungexpo Vásárközpontban. Kifejtette: az új világ olyan képességeket igényel, amely a szociális, a tanulás-fejlődési képességen túl alkalmas a mesterséges intelligencia rendszerekkel való együttműködésre is. A miniszter szerint a robotika nem szorítja háttérbe az emberi munkát, de azzal szembe kell nézni, hogy a jövőben az eddigiekhez képest más képességek kerülnek előtérbe.

Forrás: MTI

Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2