Már javában zajlik a fiatal szakemberek Európa-bajnoksága, a EuroSkills, a nagyszabású professzionális nemzetközi verseny, mely a szakképzést népszerűsíti Európa-szerte. A EuroSkills versenyt idén először rendezik meg a közép-európai régióban. Budapest az otthona. A 31 magyar versenyzőből 2 Bács megyei: Déri Levente informatikai rendszerüzemeltető Kecskemétről, valamint Szerletics Máté nehézgépszerelő.

Európa kiváló szakemberek képzésével dolgozhatja le versenyhátrányát - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a EuroSkills Budapest 2018 - a szakmák Európa-bajnokságának ünnepélyes megnyitóján. A kormányfő kifejtette: Európa öregszik, népessége fogy, ezért komoly versenyhátrányban van. „Ezt a hátrány kiváló szakemberek képzésével dolgozhatjuk le, vagyis Európa akkor nyeri vissza újra az erejét, ha mi neveljük fel és képezzük ki a világ legjobb szakmunkásait. Mindez azt jelenti, hogy az Önök tehetsége és tudása, szorgalma ma Európa versenyképességének arany fedezete” - fogalmazott a miniszterelnök.
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a megnyitón elmondta, a kamarának nagy büszkeség és kihívás a EuroSkills rendezvény megszervezése, hiszen 28 ország 37 szakma 525 versenyzője és 500 szakértő van jelen. A Hungexpo területén 60 ezer négyzetméteren folynak a rendezvények, amelyre 80 ezer látogatót várnak. A kamara elnöke úgy fogalmazott, lezárul a szakképzés múltja, és egy új korszak, a szakképzés digitális, modern időszaka születik, amely ötvözi a hagyományok továbbvitelét egy újfajta, kreatív, tudásalapú szemléletmóddal. Ezt hívják szakképzés 4.0-nak, amelyben a gazdaság motorját jelentő vállalatok számára az Ipar 4.0 folyamat jegyében képezik a jövő munkavállalóit. Az MKIK elnöke arra kérte a szülőket, hogy kísérjék figyelemmel, miben jó a gyermekük, milyen tevékenységben leli örömét, mert abban teljesedhet ki, lehet sikeres.
Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke a megnyitón elmondta, Magyarország, az idei EuroSkills megrendezésével azt bizonyítja, hogy a magyar fiatalok készek országuk építésére és versenyképességének növelésére Európában. Az idei verseny kiemeli azt is, hogy Magyarország elismeréssel tekint azokra, akik szakmai pályafutásként mesterséget választanak. 

A Hungexpo területén lévő nagyszabású szakmai rendezvényre az ország minden megyéjéből érkeznek pályaválasztás előtt álló diákok, szülők és pedagógusok. A pályaorientációs tevékenység keretében a megyei kereskedelmi és iparkamarák szervezik meg a diákok utaztatását. Bács-Kiskun megyéből 2300 diák érkezik a három nap alatt a helyszínre, hogy megismerkedjen a 37 szakma rejtelmeivel, szépségeivel. A látogatás során a tanulóknak lehetőségük nyílik arra is, hogy a foglalkoztató szigeteken kipróbálják egy-egy szakma munkafolyamatait. Mindezek mellett természetesen a 28 európai ország 525 versenyzője által készülő munkaremekek elkészítésének folyamatába is bepillantást nyerhetnek.

Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2