Határon túli diákok szakmai vizsgafeltételei

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatója a magyarországi szakképzésben tanuló határon túli diákok szakmai vizsgán való részvételének feltételeiről, módjáról

Az egyik kiemelt feladat a szakképzésben a hazánkban tanuló, de jelenleg nem Magyarország területén tartózkodó, határon túli diákok szakmai vizsgán történő részvételének lehetővé tétele. A komplex szakmai vizsgák megszervezésének és lebonyolításának szabályait az innovációs és technológiai miniszter 2020. április 24-én kiadott, JEF/36644/2020-ITM számú egyedi miniszteri határozata rögzítette.

A határozatban foglaltakra hivatkozva a hazai szakképzésben résztvevő határon túli diákoknak – az érettségiző diákok beléptetésére vonatkozó gyakorlathoz hasonlóan – a szakmai vizsgájuk teljesítése érdekében az alábbi határátlépési szabályoknak szükséges megfelelniük:

Magyarország államhatárának átlépése során minden személynek át kell esnie helyszíni egészségügyi vizsgálaton. Ha felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja, akkor a magyar állampolgár vagy a vele azonos megítélés alá eső EGT állampolgár a kijelölt karanténba kerül, a nem magyar állampolgár belépését valamennyi vizsgáztatási célú belépés feltételeinek igazolása esetén is meg kell tagadni.

Amennyiben nem merül fel a COVID-19 fertőzés gyanúja, akkor az alábbiakban felsorolt feltételeknek megfelelve léptethetőek be Magyarország területére az érintett személyek:

1. A belépés a szakképzési vizsga napján és az azt megelőző két napban lehetséges.

2. A beléptetés során rendelkezniük kell érvényes úti okmánnyal, a szakképzési vizsga értesítővel vagy behívóval (mobiltelefonon is bemutatható) vagy diákigazolvánnyal.

3. A szárazföldi határátkelőhelyeken és a repülőtereken méltányossági kérelem nélkül is mentesülnek a karantén szabályai alól.

4. A szakképzési vizsgázók számára 1 fő kísérő együtt utazása engedélyezett.

A szakképzési vizsgáról visszatérő személyek esetében a szomszédos országok által alkalmazott intézkedések a mérvadók. Ezért javasoljuk, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a küldő ország hatályos határátlépési információit. Utazás előtt javasoljuk figyelembe venni a következőket: Előfordulhat, hogy a kétféle vizsga (írásbeli, gyakorlat) között több nap is eltelik. Ha a vizsgázó a két időpont között hazatér, abban az esetben az adott ország aktuális karantén szabálya vonatkozik rá, tehát nehézségek merülhetnek fel a Magyarországra történő visszajövetelben. Ennek elkerülése érdekében a tanulók felvehetik a kapcsolatot az adott Szakképzési Centrummal vagy annak iskolai tagintézményével a kollégiumi elhelyezések biztosítása érdekében. A szállás ingyenesen, térítésmentesen vehető igénybe, szobánként egy személy helyezhető el. Az étkezés önellátó formában működik.

Jelen tájékoztató mellékletét képezi az Oktatási Hivatal https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/2020tavaszi_vizsgaidoszak/hataron_tul honlapján megtalálható információ, amelyben országspecifikus részletek is megtalálhatóak.

Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium


Rendezvénynaptár

June 2020
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó