Kecskemét zászlóshajó a szakképzésben

A Kecskeméti Szakképzési Centrum (KSZC) a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztésére több mint 519 millió forint, vissza nem térítendő támogatásban részesült a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán.


Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: Kecskemét zászlóshajó a szakképzésben.

A KSZC az egyik legnagyobb hazai képzési centrum, melynek összesen 5580 tanulója van. A programban a kecskeméti centrum kilenc intézménye és három kollégiuma vesz részt, partnerei között tudhatja többek között a Mercedest és a Knorr-Bremse Kft.-t is.

Pölöskei Gáborné kiemelte, a szakképzést legjobban a gazdaság szereplőivel együtt lehet művelni. Mint mondta: az ország területén különböző munkaerőigények jelentkeznek, amikhez gyorsan kell igazodni. Lehetőség szerint minél több céget - közöttük kisvállalkozásokat is -, kell bevonni a képzési rendszerbe - tette hozzá.

Leviczky Cirill, a képzési centrum főigazgatója köszöntőjében kiemelte: mindig keresik az újabb lehetőségeket a fejlődésre.

A kecskeméti program intenzív pályaorientációval segíti majd a diákokat. A pályázat során - amibe a KSZC 519 pedagógusa is bekapcsolódik -, eszközbeszerzésre és felújításra 142,5 millió forintot fordítanak, valamint 47 millió forint jut a három kollégium felújítására.

Közösségi programokra - például tanulmányi kirándulásokra, sporteszközök vásárlására és a roma identitást erősítő programokra - 46 millió forint jut. A pedagógusok továbbképzésre és az élménypedagógiai módszerek kifejlesztésére 30-30 millió forintot használhatnak fel. A tanulók fejlesztésére - a 9. osztályos tanulócsoportokra, a tehetséges és végzős diákok fejlesztésére és a "lemorzsolódás csökkentésére" - 100 millió forint szerepel a programban. Az "Énerő" elnevezésű alprojektben 20 millió forintot fordítanak a drogprevencióra és drámapedagógiai foglalkozásokra.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere kiemelte, a város nemcsak ipari és kulturális, hanem oktatási központtá vált az elmúlt időszakban. Mint hangsúlyozta: a város eddig már 32 milliárd forint támogatást nyert a különböző pályázatokon.

A projektnyitót követően egy jelképes projektzáróra is sor került, amikor átadták azt az öt napelem rendszert, amit a Kecskeméti Szakképzési Centrum öt tagintézményénél építettek ki. A 162 millió forinttal támogatott beruházástól, évi 13 millió forint energiaköltség megtakarítását remélik.

Forrás: MTI
Fotó: keol.hu


Rendezvénynaptár

August 2019
M T W T F S S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

evszazadokoroksege

Kamarai Videók

Új Széchenyi terv - banner

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó