A megismerhető múlt, az élő hagyomány, a velünk élő természet, a kézműves remekek az identitásunkhoz elengedhetetlen értékek megismerése, az utókor számára való megmentése nemzeti ügy. Fontos a kistelepülésnek, hogy összegyűjtse kincseit, fontos a megyének és az egész országnak is, hiszen ezen értékek alkotják nemzetünk legbecsesebb kincseit is, a Hungarikumokat. A Hungarikum törvény alapján a nemzeti értékek adatait a települési, tájegységi és megyei értéktárakban, az ágazati értéktárban, a külhoni magyarság értéktárában, a Magyar Értéktárban, valamint a Hungarikumok Gyűjteményében, különböző szakterületek szerinti kategóriákban kell azonosítani, rendszerezni. A Bács-Kiskun Megyei Értéktárba a legtöbb javaslat a települési értéktár bizottságoktól érkezik, amelyekből hat újabb megyei értéket választottak ki, és így a Bács-Kiskun Megyei Értéktárban immár 220 tétel szerepel. A mostani értékek Soltvadkerten és környékén lelhetőek fel.

Ipari és műszaki megoldások szerinti kategóriában a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba felvételt nyert a csettegő.

A csettegő - mely az őt hajtó motor jellegzetes „csettegő” hangjáról kapta a nevét - elsősorban mezőgazdasági, erdészeti munkákra kifejlesztett és gyártott gép. Még ma is fontos szerepet tölt be Soltvadkert környékének életében. A csettegő az 1960-as évek helyi terméke. Az első csettegőt 1964-ben Lehoczki Ferenc géplakatos tervezte és építtette meg. Az első típusbizonyítvánnyal rendelkező csettegőt Kőszegi László készítette Soltvadkerten. A soltvadkerti borvidék egyik leghasznosabb találmánya a csettegő. Szimbólum, amely az elmúlt rendszer központosító törekvései ellenére a vidéki kisgazdaságok életképességét és agyafúrt gondolkodásmódját szimbolizálja.  Az első darabok a ház körül fellelhető alapanyagokból, alkatrészekből készültek, amelyeket be lehetett szerezni a TSZ központú világban. Betöltötték azt az űrt, melyet a kisgazdaságok műveléséhez szükséges eszközök hiánya teremtett, és többek között ezért is tudott talpon maradni, megerősödni az a nagy múltú szőlőtermesztés, amely évszázados gyökereken nyugszik.

A Bács-Kiskun Megyei Értéktárba most került be a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda, a Vadkerti-tó, Krebsné Tuska Zsuzsanna keramikus munkássága, Rita Házi Szörpfőzdéje és az Imrehegyi Nektár, kései szüretelésű bor.

Minden érték fontos, minden régi tudás hasznos lehet, ezért a felelősség a most élőkön van, hogy ezeket az értékeket, a tudást megmentsék, megóvják és átadják az utókornak. Az értékek gyűjtése, rendszerezése, település, megye, nemzet szintű értékelése szorosan hozzá tartozik a nemzeti öntudathoz, a helyi identitáshoz.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Hivatala

Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2