Az MKIK Informatikai Kollégiuma kibővített ülésének vendége volt Deutsch Tamás, miniszterelnöki biztos, aki az InternetKon aktuális kérdéseiről folytatott konzultációt a gazdaság szereplőivel.

Vinnai János, a Kollégium társelnökének bevezetője után Parragh László, az MKIK elnöke nyitotta meg a konferenciát. Beszédében hangsúlyozta, hogy az alapvető infokommunikációs eszközök alkalmazásában Magyarország az uniós mezőny utolsó harmadában van; a cégek 61 százalékának van honlapja, 85 százalékuk használ szélessávú internetet, míg a közösségben ez a két mutató 73, illetve 90 százalék. Az MKIK elnöke hangsúlyozta: elsősorban szemlélet-, illetve gondolkodásmódbeli váltásra van szükség, amit támogat is a kamara. Azt mondta, egy mikro-vagy kisvállalkozás lemaradásának oka lehet, hogy a tulajdonos számára idegen eszköz az internet, amely ma úgy válik elengedhetetlen eszközzé a mindennapokban, ahogy a 19. és a 20. század fordulóján a villamos áram.

Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos elmondta, hogy világosan látszanak a nemzeti konzultációs kérdéssor-javaslat témakörei. Ezek között említette a megfizethető internetszolgáltatást, a digitális kompetenciák fejlesztését, a világháló mindenki számára elérhetővé tételét, a felhasználók és adataik védelmét, a technológiának a gazdaság fejlesztését támogató felhasználását, valamint azt, hogy minél több színvonalas tartalom és szolgáltatás legyen elérhető ilyen módon.

A gazdasággal kapcsolatos lehetséges témakörök között említette a miniszterelnöki biztos a startup cégek támogatását, a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások bevonását a szélessávú internethálózat fejlesztésébe, a kisebb cégek internetes jelenlétének támogatását uniós forrásból, valamint azt, hogy milyen adócsökkentésekkel lehetne támogatni az internet használatának magyarországi elterjedését.

Ezt követően Kott Ferenc, a Kollégium elnöke rövid tájékoztatást adott a közeljövőben az MKIK konzorciumi vezetésével megvalósuló, a mikró-, kis- és középvállalkozások infokommunikációs kompetenciáját növelni szándékozó, EU-s forrásokból finanszírozott programról.

A Kollégium jelen levő tagjaitól néhány konkrét, az adózásra, a pályázati források átcsoportosítására vonatkozó javaslat is elhangzott, amelyek révén javulhatna az ágazat és a vállalkozások versenyképessége.

Forrás: MKIK

Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2