Figyelmébe ajánljuk a Gazdasági Versenyhivatal hírlevelét, melyben tájékoztatásul írják, hogy a GVH lezárta a tartós (konzerv- és fagyasztott) élelmiszerek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatát.
A versenyhatóság az elemzés megállapításai alapján – csakúgy, mint a tejpiac esetében – hat javaslatot, illetve intézkedési pontot fogalmazott meg. Ezek erősíthetik a tartós élelmiszerek hazai alapanyag-előállításának, gyártásának és kereskedelmének piaci versenyét, elősegíthetik az élelmiszerárak csökkenését, így hozzájárulhatnak az infláció letöréséhez.
Az inflációt csökkentő versenypártoló javaslatok és intézkedési pontok:
- A zöldségek és gyümölcsök hazai termelésének ösztönzése.
- Hatékonyságnövelés, megújuló energiaforrások használatának támogatása és precíziós mezőgazdasági szakképzés
- Termelői összefogás további ösztönzése
- A kiskereskedők magasabb nyereséget realizáltak a vizsgált tartós termékeken
- Fenntartható csomagolás ösztönzése
- Folyamatos versenyhivatali fellépések
A tartós élelmiszerek magyarországi piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálatról szóló jelentéstervezet véleményezésére június 8-ig van lehetőség. Ennek keretében a versenyhatóság május 16-ára személyes szakmai konzultációra hívta meg az ágazati szereplőket tömörítő szakmai szervezeteket.
A GVH hírlevelét csatoltan, illetve IDE kattintva olvashatják.