Gaall JozsefA koronavírus az egészségügyi problémák mellett egyre erősödő gazdasági válságot generál. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gyűjti a vállalkozások jelzéseit, az ebből készített javaslatokat napi szinten továbbítja, egyezteti a kormányzattal. Gaál Józseffel, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BKMKIK) elnökével, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ipari tagozatának alelnökével beszélgettünk.

Hogyan látja a mostani helyzetet?

– A gazdasági nehézségeket csak együtt, összefogva, a kormányzat, az önkormányzatok, a kamarák, a továbbra is működő gazdasági szereplők szoros együttműködésével tudjuk mérsékelni, legyőzni, majd a baj elmúltával újraindítani a gazdaság motorját.

Ezentúl nem baj, ha kérjük mindehhez a mindenható Isten segítségét is. Még kevés az információ arra nézve, hogy milyen mély lesz és meddig tart a járvány és annak következménye, a válság. Egy biztos, hogy nincs idő, nagyon sürgős intézkedéseket kell tenni a nehézségek mérséklése érdekében, mert a cégek döntő részének nincsenek tartalékai 2-3 hónap átvészeléséhez. Nagyon gyorsan terjed a vírus mellékhatásaként a gazdaság lassulásának folyamata. A kormányzat eddig időben lépett, hatékony és fontos intézkedésekkel kezeli az akut kérdéseket. Ezek döntő részben a kamara és a vállalkozások javaslataira épülnek.

Önök mit tudnak tenni?
– A naponta beérkező felvetéseket, javaslatokat kamaránk szervezete folyamatosan gyűjti és dolgozza fel. A www.bkmkik.hu honlapon találják az érdeklődők azokat az elérhetőségeket, amelyekre elküldhetik a problémáikat. Megyénkből sok száz javaslat érkezett a kamarába. A munka napi szinten folyik. A mikro- és a kisvállalkozói szférából jött a legtöbb jelzés, de a közepes és nagyvállalatoktól is kapunk rendszeresen komoly elemzéseket, konkrét, programba építhető javaslatokat. Az eddig megjelenteken túl például az e-számlázás bevezetésének elhalasztásáról. A legnagyobb gond jelenleg azokon a területeken van, amelyek az emberi kontaktusokra épülnek, gondolok itt például az egészségiparra, a vendéglátásra. Sokan bezártak az el-múlt 1-2 hétben. A vendéglátás az egyik legsúlyosabban érintett szektor, több helyen próbálnak ugyan az ételkihordásra átállni, ami dicséretes, erre láthatóan nagy igény mutatkozik. Itt megemlíteném az ellátási lánc kérdését. A hagyományos, globalizált forrásokból való beszerzés akadozik, miközben a magyar termelők bőségesen biztosítják az élelmiszeralapanyagot. Támogatja a kamara is azt a kezdeményezést, hogy a hazai termelők felé kell fordulni. A járvány elején vagyunk, a következő hullám vélhetően a nemzetközi értékláncokban részt vevő ipari és a kereskedelmi cégeket érinti. Az eddigi intézkedések – hiteltörlesztési, kamatfizetési és adómoratórium – nagyon fontosak és jók a kiadási oldalon. A cégek bevételi kiesését nehezebb pótolni, az államnak mint megrendelőnek csak néhány szektorban vannak lehetőségei, például az egészségipar, az építőipar vagy a védelemgazdaság területén.

Mit javasol az érdekképviselet?
– Amit javasol a kamara, hogy mielőbb ki kell terjeszteni a különböző adó- és járulékterhek ideiglenes felfüggesztését minden gazdasági ágra, és normatív bérpótló rendszert kell elindítani, ami a foglalkoztatás fenntartását tudja segíteni a nehéz helyzetbe került cégeknél. Sok vállalkozástól kapjuk az információt, hogy egy-két hónapon belül elfogynak a megrendelések, ezután probléma lesz a kiadások, közte a bérek fizetésével, akár az egész vállalkozás léte veszélybe kerül. Úgy gondoljuk, az államnak alapvető érdeke, hogy a működőképes cégeket életben tartsa. Többfajta javaslat megfogalmazódott, például a bérpótló támogatás. A lényeg, hogy a dolgozók lehetőleg megkaphassák a nettó béreket, és a cégek átmenetileg mentesüljenek a bérterhektől. Az is felmerült, hogy a cégek kamatmentes hitel formájában kapnának forrást a kiadásaikra, amelyekre az állam garanciát vállalna. Javasoljuk még az adminisztratív terhek további csökkentését, például hogy december 31-ig tolja ki a kormány az elektronikus számlaadási kötelezettség bevezetését. A kamara bevezet egy forródrót-szolgáltatást, ami azt jelenti, hogy a felhívott számon szakértők próbálnak megoldást javasolni, vagy visszahívják a segítségkérőt az információval. A legfrissebb információk, például a bér- és egyéb támogatási formákról szóló anyagok megtalálhatók a kamara honlapján, a www.bkmkik.hu címen.

Barta Zsolt


Rendezvénynaptár

June 2020
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó